lt
Pranešimai žiniasklaidai

Tarptautinę žmogaus teisių dieną minėsime kalbėdami apie translyčių asmenų iššūkius

Gruodžio 10 d. minėdama Tarptautinę žmogaus teisių dieną, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba organizuoja konferenciją „Translyčių asmenų teisių apsauga: tarptautinės tendencijos ir nacionalinės galimybės“. Renginio metu politikai ir ekspertai diskutuos, kaip Lietuvai sekasi įgyvendinti tarptautinius įsipareigojimus, su kokiais iššūkiais šalyje susiduria translyčiai asmenys bei aptars kitų valstybių gerąsias praktikas, kurias Lietuva galėtų perimti.

Konferenciją, vyksiančią Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius), sudarys trys diskusijos:

• 10:00–11:30. Tarptautiniai įsipareigojimai ir žmonių kasdienybė: neegzistuojanti lyties keitimo procedūra Lietuvoje;
  • 14:30–16:00. Geroji užsienio valstybių praktika realizuojant teisę į lytinės tapatybės pripažinimą;
  • 16:15–17:45. Translyčių asmenų patirtys Lietuvoje: nuo stigmos iki priėmimo.

Diskusijos vyks Konferencijų salėje (V a.).

Renginyje dalyvaus lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė, Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas teisės į sveikatą klausimais Dainius Pūras, Europos Tarybos SOGI departamento, Maltos, Norvegijos, Portugalijos vyriausybių atstovai, translyčių asmenų bendruomenės nariai bei kiti ekspertai.

A. Skardžiuvienė pastebi, kad apie translyčių asmenų lygiateisiškumą Lietuvoje dabar kalbama aukščiausiu lygmeniu. „Šių metų pradžioje sulaukėme ypač svarbaus Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriame konstatuota, jog svarbiausias šalies įstatymas draudžia diskriminaciją ir lytinės tapatybės pagrindu. Džiaugiuosi, kad teisinė diskusija tuo nesibaigė ir mes toliau ieškome būdų, kaip užtikrinti kiekvieno asmens apsaugą nuo diskriminacijos“, – sako ji.

Renginyje taip pat bus pristatyti du „Dokumentikos namų“ sukurti video pasakojimai, kuriuose translyčiai asmenys dalysis patirtimi, kaip jiems sekėsi siekti teisinio savo lytinės tapatybės pripažinimo.

Konferencija „Translyčių asmenų teisių apsauga: tarptautinės tendencijos ir nacionalinės galimybės“ yra Nacionalinio žmogaus teisių forumo dalis.

Išsami renginio programa.

Daugiau informacijos: